Εκτύπωση
PDF

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

16/05/2018

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι με την υπ’ αρ.πρ.3083/10-5-2018 απόφαση εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας του Φ.Σ. Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται:

 ως υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας για όλα τα μέλη του σύμφωνα με τον Ν.4512 ΦΕΚ 5Α’/17-01-18 μέχρι και τις 31-10-18 το εξής:

 

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 08:30-14:00 & 17:00-21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ : 08:30-14:00

Σας θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο:

 - Τα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως.

-  Επιτρέπεται να καθορίζεται ωράριο με περισσότερες από 40 ώρες, αλλά χωρίς υπέρβαση των χρονικών ορίων που προβλέπονται.

- Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα κάτωθι ανώτατα χρονικά όρια, τα οποία πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: α) από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και β) από τις 08:00 έως τις 21:00 εντός της ημέρας

- Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ορισθεί το Σάββατο ως υποχρεωτική ημέρα λειτουργίας των φαρμακείων.

- Η διημέρευση διαρκεί από τις 08:00 έως τις 21:00 και η διανυκτέρευση από τις 21:00 έως τις 08:00 κάθε ημέρας

- Τα φαρμακεία που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο εξακολουθούν να έχουν τις υποχρεώσεις του υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας, των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων.

- Σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου, πέραν των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου, κατά παράλειψη της δήλωσης ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, επιβάλλεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.

Οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του Β.Δ. 398/1963 (σύμφωνα με το οποίο οι ώρες εργασίας δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις δέκα ημερησίως στα μονοεδρικά φαρμακεία) και του Π.Δ. 479/1981 (που ορίζει το σύστημα διημέρευσης και διανυκτέρευσης για τους Δήμους ή Κοινότητες που λειτουργούν 2 έως 6 φαρμακεία) ισχύουν κανονικά και δεν έχουν καταργηθεί, το δε ωράριο και το σύστημα διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων θα καθορίζεται εν προκειμένω σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

7. Σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία, που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο ωράριο, δεν επιτρέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση:

α) διημέρευσης, εφόσον το διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της εφημερίας από 08:00 έως 21:00 και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό, και

β) διανυκτερεύσεων, εφόσον διευρυμένο ωράριο δηλώθηκε για το χρονικό πλαίσιο της διανυκτέρευσης από 21:00 έως 08:00 και για όσο χρόνο τηρεί το ωράριο αυτό.

Τα φαρμακεία λειτουργούν υπό τη διαρκή παρουσία και επίβλεψη αδειούχου φαρμακοποιού. Εφόσον, κατόπιν ελέγχου των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, διαπιστωθεί ότι φαρμακείο δεν λειτουργεί υπό την παρουσία και επίβλεψη αδειούχου φαρμακοποιού, επιβάλλεται στον κάτοχο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου χρηματικό πρόστιμο πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ του Ε.Ο.Φ., ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της παράβασης.

 

Σας ενημερώνουμε ότι θα παραλάβετε ταχυδρομικά μαζί με της οδηγίες και τις αιτήσεις για το διευρυμένο ωράριο-μία για τον Σύλλογο και μία για την Περιφέρεια-τις οποίες πρέπει να καταθέσετε στον σύλλογο.

 

Οι αιτήσεις ισχύουν για δύο μήνες και πρέπει να ανανεώνονται.Προσεχώς θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα μας απ’όπου θα μπορείτε να τις εκτυπώνετε.Σας εφιστούμε την προσοχή στην αίτηση να συμπληρώσετε μόνο τις επιπλέον ώρες λειτουργίας.Για παράδειγμα όσοι θέλετε να συνεχίσετε να είστε ανοιχτά το Σάββατο θα δηλώσετε από τις 08:30-14:00.Όσοι θέλετε μεσημέρι 14:00-17:00 κ.λ.πΕκτύπωση
PDF

Διασύνδεση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων και εκτελέσεων στο e-ΔΑΠΥ

21/04/2018

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ απο 23.4.2018 θα ενεργοποιηθεί η διασύνδεση των γνωματεύσεων και εκτελέσεων  στο eΔΑΠΥ. Για να δείτε την ανακοίνωση πατήστε ΕΔΩ.

Οδηγίες της καινούργιας εφαρμογής μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο

http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82%20-%20Manuals/e-EOPYY%20Manual%20%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A7%CE%A9%CE%9D.pdf

και στη σελίδα 29  

Παράρτημα- Διασύνδεση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης ΕΚΠΥ

Εκτύπωση
PDF

Προκήρυξη Σεμιναρίου "Παρασκευή Καλλυντικών Σκευασμάτων και Σαπώνων"

Ο Έβδομος Κύκλος του Σεμιναρίου υπό την ανανεωμένη του δομή ξεκινάει 28 Απριλίου 2018

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιείται κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 Σεμινάριο Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Διατμηματικό (στο οποίο συμμετέχουν ως εισηγητές μέλη των Τμημάτων του Φαρμακευτικού, Χημικού, της Ιατρικής του ΑΠΘ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) με τίτλο «Παρασκευή Καλλυντικών Σκευασμάτων και Σαπώνων».

Διαβάστε την προκήρυξη των σεμιναρίων ΕΔΩ

Εκτύπωση
PDF

Συνέντευξη του προέδρου του Φ.Σ.Δ κ.Φουτούλη στην DailyPharmaNews

29/03/2018

Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου: «Έχουμε πρόβλημα με τις ελλείψεις και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να εφοδιάζονται κατά προτεραιότητα τα νησιά»

Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου: «Έχουμε πρόβλημα με τις ελλείψεις και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να εφοδιάζονται κατά προτεραιότητα τα νησιά»

Να υπάρξει από την πολιτεία μέριμνα ώστε τα νησιά και ειδικά εκείνα που έχουν προβληματική συγκοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο να έχουν προτεραιότητα στον εφοδιασμό τους σε φάρμακα, ζητά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, μιλώντας στο DailyPharmaNews.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Προτείναμε επανειλημμένως να δίνεται προτεραιότητα στα νησιά. Μάλιστα στείλαμε πρόσφατα και έγγραφο στον ΙΦΕΤ ζητώντας προτεραιότητα και για τα φάρμακα που είναι εισαγόμενα» (δείτε σχετικό έγγραφο).       

Όπως εξηγεί το χειμώνα ειδικά αλλά και το καλοκαίρι λόγω της κρίσης οι συγκοινωνίες είναι δύσκολες. «Καταλαβαίνετε ότι εάν ένα φάρμακο κάνει κάποιες μέρες να φτάσει στη Ρόδο που είναι η πρωτεύουσα του νομού πόσο χρειάζεται για να φτάσει στα μικρότερα νησιά. Μπορεί για  να φτάσει να χρειαστεί και δέκα μέρες επιπλέον».

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα μικρότερα νησιά, όπου υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο και πλοίο πηγαίνει μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα Η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Κάσος και η Τήλος.

Σε ένα άλλο νησί, το Καστελόριζο που έχει και ιδιαίτερη εθνική σημασίαγια τη χώρα μας και στο οποίο δεν υπάρχει καθόλου φαρμακείο, υπήρχε πρόβλημα να βρεθεί συγκεκριμένο ελλειπτικό φάρμακο και τα 115 φαρμακεία της Ρόδου έψαχναν να το βρουν επί μία εβδομάδα μέχρι τελικά να τα καταφέρουν.  

Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι σημερινό. Είναι χρόνιο και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Όμως για να συμβεί αυτό αναφέρει ο κ. Φουτούλης «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας και μετά να κάνουμε εξαγωγές; Θέλουμε να θυμίζουμε το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του και ποτέ δεν θα την πιάσει,  Εάν το θέλουμε αυτό θα συζητάμε και για τα επόμενα δέκα χρόνια το θέμα των ελλείψεων.  Το θέμα είναι τι θέλει η πολιτεία. Θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της; Θέλει να έχουν οι πολίτες της φάρμακα ή θέλει να υπάρχει αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση που σημαίνει ότι ναι μεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα αλλά επιτρέπουμε και τις εξαγωγές με αυτόν τον τρόπο τον ανεξέλεγκτο;»

Σε ερώτηση για το ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση καθώς οι φαρμακοποιοί, οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες αλληλοκατηγορούνται ο κ. Φουτούλης χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να απαντήσει. «Δεν θα εξετάσω ποιος έχει την ευθύνη. Ένα θα πω όμως. Συγκεκριμένη εταιρεία είπε ότι πανελληνίως οι ανάγκες για ένα φάρμακο είναι 500 κουτιά, έχει ρίξει στην αγορά 1500 και υπάρχει έλλειψη για το συγκεκριμένο φάρμακο. Την ευθύνη σίγουρα δεν την έχει ο φαρμακοποιός. Την ευθύνη εάν θέλετε τη μοιράζονται -και το ποσοστό που αναλογεί στον καθένα δεν μπορώ να το γνωρίζω- φαρμακαποθήκες και εταιρεία. Ο μόνος που δεν φέρει ευθύνη είναι ο φαρμακοποιός διότι στην τελική ο φαρμακοποιός θέλει να δώσει το φάρμακο όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους αλλά και επειδή θεωρεί υποχρέωσή του να εξυπηρετήσει τον ασθενή – φίλο του -καθώς μετά από τόσα χρόνια δημιουργείται μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ φαρμακοποιού-ασθενή, ειδικά στην επαρχία και ακόμη περισσότερο σ’ ένα μικρό νησί. Δεν είναι πια πελάτης ο ασθενής, είναι κάτι παραπάνω. Ο φαρμακοποιός θέλει να δώσει το φάρμακο. Όταν όμως παίρνει τηλέφωνο την εταιρεία και αυτή του βάζει περιορισμούς γιατί έστειλε και στην αποθήκη… Εάν υπάρχει έλλειψη στο συγκεκριμένο φάρμακο και εφόσον αυτό το γνωρίζει η εταιρεία ας μη δίνει στην αποθήκη και ας δίνει στους φαρμακοποιούς ή ας μειώσει τις παραγγελίες στις φαρμακαποθήκες  και ας αυξήσει τις ποσότητες προς τα φαρμακεία. Κάποια λύση θα πρέπει να βρεθεί».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου στην αγωνία του καταθέτει και συγκεκριμένη πρόταση. «Θα μπορούσε να βγει κάποια υπουργική απόφαση –καθώς όλα πλέον γίνονται με υπουργικές αποφάσεις- που να λέει ότι για το θέμα των εξαγωγών θα υπάρχει κάποιο ξεχωριστό bar codeούτως ώστε να υπάρχει και ένας έλεγχος στα κουτιά τα οποία εξάγονται ή ένα άλλο χρώμα ή τέλος πάντων κάποιος τρόπος ελέγχου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας τρόπος ελέγχου για να δούμε και ποιος φταίει τελικάΘεωρώ ότι όταν ξεκαθαρίσουμε σε τι ποσοστό θέλουμε να γίνονται εξαγωγές θα μπορούσε να είναι εφικτή μία τέτοια λύση».

Επικοινωνiα

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνηστε μαζι μας:

τηλ. 22410 38151
fax. 22410 38153
email. farmsyldod@gmail.com

Φορμα Επικοινωνιας

 

Φωτογραφίες

spotlight spotlight spotlight
spotlight spotlight spotlight
spotlight spotlight spotlight

Newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας, παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία

Name:
Email: