Εκτύπωση
PDF

Σχετικά με την φαρμακευτική κάλυψη δικαιούχων του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016

Εκτύπωση
PDF

Μόνο με την επίδειξη ΑΜΚΑ τα δωρεάν φάρμακα στους δικαιούχους από την 1η Αυγούστου .

31/07/2016

Μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν όσοι δικαιούνται, να προμηθεύονται δωρεάν φάρμακα από αύριο Δευτέρα 1η Αυγούστου, καθώς ξεκινά η διαδικασία χορήγησης που προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπως ενημερώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.


Ο έλεγχος θα γίνεται από 1η Αυγούστου στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ https:/ /www.idika.gov.gr/anasfalistoi/


Να θυμίσουμε ότι οι φαρμακοποιοί, χαρακτηρίζουν την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ορθή, ωστόσο για ακόμη μία φορά, δεν ενημερώθηκαν οι φαρμακοποιοί, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι το μέτρο να μην αποβεί σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ποιοί δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή:

Α. Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας.


Β. Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/ την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Επίσης, άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (περιλαμβάνονται όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4) εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο).

Και για τις δυο περιπτώσεις ισχύουν ταυτόχρονα και περιουσιακά κριτήρια: η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 150.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Επιπρόσθετα το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αντίστοιχου ορίου εισοδήματος.

Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης. Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται χωρίς εισοδηματικά - περιουσιακά κριτήρια οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.ά.

Εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων θα εξετάζονται για την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσηλεία είναι δωρεάν από την ημερομηνία δημοσίευσης το νόμου 4368, δηλαδή από 21/2/2016. Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.


Ενδεικτικά παραδείγματα:

α. Οικογένεια, όλα ή ορισμένα από τα μέλη της οποίας κατείχαν βιβλιάριο ανασφαλίστου σε ισχύ την 04-04-2016 και ένα από αυτά είναι ταυτόχρονα άτομο με αναπηρία 67% και άνω. Στην περίπτωση του ατόμου με αναπηρία 67% και άνω που ήταν ταυτόχρονα κάτοχος βιβλιαρίου δεν πραγματοποιείται έλεγχος εισοδήματος, αφού εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης των υπόλοιπων μελών. Σε περίπτωση υπέρβασης εισοδήματος, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Οικογένεια, τα μέλη της οποίας δεν ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην ενός τέκνου που είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω και ενός τέκνου με αναπηρία κάτω από 67%. Στην περίπτωση αυτή ο αιτών (πατέρας ή μητέρα) αιτείται μόνο για τα τέκνα. Πραγματοποιείται έλεγχος οικογενειακού εισοδήματος για την εξέταση της αίτησης του ατόμου με αναπηρία κάτω από 67% και σε περίπτωση υπέρβασης, θετική απόφαση εκδίδεται μόνο για το άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Άτομο που ανήκει στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων της Κ.Υ.Α. 31102/1870/2013 (ΦΕΚ 2906 τ.Β'), αλλά διαθέτει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δεν χρειάζεται να προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση, αλλά για διευκόλυνση των Υπηρεσιών σας προτιμάται η γνωμάτευση ΚΕΠΑ και κρίνεται αναλόγως του ποσοστού του (άνω ή κάτω από 67).

 

Εκτύπωση
PDF

Σε ισχύ η νέα θετική λίστα φαρμάκων

30/07/2016

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα τη Κυβέρνησης, αργά χθες το βράδυ, ο θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως καταρτίστηκε από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή.

Με το ΦΕΚ να απαρτίζεται από 288 σελίδες, ο υπουργός υπέγραψε τη σχετική Απόφαση, με ημερομηνία 27 Ιουλίου.

Δείτε παρακάτω την λίστα

ΦΕΚ B 2358 - 29.07.2016
Ημερομηνία κυκλοφορίας 29.07.2016 Σελίδες 288 (25345 - 25632) 

Με μια πρώτη ματιά σας εφιστούμε την προσοχή για τα παρακάτω

 

 •   ULTIBRO,XOTERNA: πρώτη συνταγή και γνωμάτευση να είναι από πνευμονολόγο
 • Αν δεν είναι λάθος η PLOLIA έχει τον ίδιο περιορισμό με την denosumab 120mg.(XGEVA)
 •   PROLIA: Περιορισμός: Αποζημιώνεται μόνο σε οστικές μεταστάσεις που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους CA μαστού και προστάτη.
 •   INEGY, PRAVAFENIX, CHOLIB, LIPTRUZET: μετά από θεραπεία 3μήνου στη μέγιστη δόση της περιεχόμενης στατίνης!
  •   EFIENT: αποζημίωση μόνο όταν η 1η συνταγή είναι νοσοκομειακή και συνοδεύεται απόνοσοκομειακή γνωμάτευση ότι χορηγείται για την πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ενήλικες με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που υποβάλλονται σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), και για συνολική θεραπεία μόνο 1 έτους!
  •   BRILIQUEαποζημίωση μόνο όταν η 1η συνταγή είναι νοσοκομειακή και συνοδεύεται απόνοσοκομειακή γνωμάτευση ότι χορηγείται για την πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ενήλικες με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που υποβάλλονται σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), ή με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (CABG), και για συνολική θεραπεία μόνο 1 έτους!Σ'αυτήν την περίπτωση παίρνει υψηλή ασφαλιστική τιμή(60,66) ενώ ως απλό αντιαιμοπεταλικό μάλλον δεν χρειάζεται γνωμάτευση αλλά η κάλυψη είναι 14,43
  •  VALDOXAN:  σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε θεραπεία με (SSRI/SNRI) , σε υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή (ICD-10 F33.X)

  •    JARDIANCE:
   •  Αποζημειώνεται: 
    1) σε διπλό συνδυασμό σε ΣΔ ΙΙ όταν:
       α) αντένδειξη ή μη ανοχή σε σουλφονυλουρία
       β) υψηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας ή τις συνέπειές της
    2) σε συνδυασμό με ινσουλίνη με ή χωρίς άλλα φάρμακα σε ΣΔ ΙΙ
    3) σε 3πλό συνδυασμό για ΣΔ ΙΙ σε συνδυασμό:
        α) με μετφορμίνη και σουλφονυλουρία
        β) με μετφορμίνη και θειαζολιδινεδιόνη  
  •   TRESIBA: Περιορισμός: Αποζημιώνεται για ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς με πολλαπλά επεισόδια συμπτωματικής υπογλυκαιμίας
   •   FORXIGA: (Περιορισμός: 1) Σε Μονοθεραπεία επί δυσανεξία στη μετφορμίνη 2) Δεν χορηγείται σε τριπλό συνδυασμό με μετφορμίνη και σουλφονυλουρίες). Πλέον έγινε: Αποζημειώνεται: 
    1) σε διπλό συνδυασμό σε ΣΔ ΙΙ όταν:
    α) αντένδειξη ή μη ανοχή σε σουλφονυλουρία
    β) υψηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας ή τις συνέπειές της
    2) σε συνδυασμό με ινσουλίνη με ή χωρίς άλλα φάρμακα σε ΣΔ ΙΙ
    •   FENARAZE GEL 3% TUB X 50 G: Περιορισμός: Η πρώτη διάγνωση και συνταγογράφηση θα πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό Δερματολόγο, συνολική θεραπεία 3 μηνών κατ' έτος, μία συσκευασία το μήνα με την έκδοση μηνιαίων συνταγών
     
    •   ADENURIC: Περιορισμός: Φάρμακα κατά της ουρικής αρθρίτιδας σε αποτυχία θεραπείας με αλλοπουρινόλη
    •   Ενδοαρθρικές ενέσεις (ARTHRYAL, GONILERT, HYALART, VISCURE, YARDEL, HYALUROPROL):Αποζημιώνονται μόνο 2 ενέσεις για κάθε γόνατο ανά έτος και εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση σε άλλη θεραπεία. Συνταγογράφηση μόνο από ορθοπεδικούς και ρευματολόγους!!!! 

     •   LYRICA(Αποζημίωση μόνο για την ένδειξη για τον Κεντρικό Νευροπαθητικό Πόνο. Mε έγγραφο του ΕΟΠΥΥ (20-10-2014) διευκρινίζεται ότι αποζημειώνονται όλες οι ενδείξεις του.)

      πλέον αποζημιώνεται: ΜΟΝΟ για Νευροπαθητικό Πόνο- διαταραχή γεγενικευμένου άγχους/επιληψίας. 
     •   PREGABALINμόνο για διαταραχή γεγενικευμένου άγχους/επιληψίας. 
     •   ABILIFY MAINT: Για τη συντηρητική θεραπεία της σχιζοφρένειας σε ενήλικες ασθενείς που έχουν σταθεροποιηθεί με αριπιπραζολη
      
     Εκτύπωση
     PDF

     Δεν θα γράφουν πλέον εμβόλια για αλλεργίες οι ΩΡΛ!

     21/07/2016

     Με έγγραφό του ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει ότι δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν πλέον ΑΕΑ (Εμβόλια απευαισθητοποίησης αλλεργίας) ως ειδικότητα και γι' αυτό δεν θα τους χορηγούνται πράσινα συνταγολόγια!!!

     Δείτε όλη την ανακοίνωση

     Σχετικά με τη διάθεση συνταγολογίων Ενιαίου Τύπου (για χειρόγραφη συνταγογράφηση) σε ιατρούς ΩΡΛ     /Content/Images/Doc_PDF.png ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΤΕ ΓΙΑ ΩΡΛ 21-07-2016


     Επικοινωνiα

     Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνηστε μαζι μας:

     τ. 22410 38151
     f. 22410 38153
     e. fsd@otenet.gr

     Φορμα Επικοινωνιας

      

     Φωτογραφίες

     spotlight spotlight spotlight
     spotlight spotlight spotlight
     spotlight spotlight spotlight

     Newsletter

     Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα μας, παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία

     Name:
     Email: